Omgevingswet

Home . Diensten . Omgevingswet

Met de komst van de Omgevingswet, zoals die is voorzien in werking te treden op 1 januari 2022, veranderen veel regels. Zo krijgen gemeenten er veel taken bij (die eerder bij de provincie lagen) en veranderen er zaken bij graven, saneren en bij bouwen en bestemmingswijziging.

Aanvullingsspoor bodem

De regels rondom de bodem zijn uitwerkt in het aanvullingsspoor bodem. Hiervoor zijn de instrumenten van de Aanvullingswet Bodem, het -besluit Bodem en de -regeling Bodem. De actuele versies vindt u op het Informatiepunt Leefomgeving, www.iplo.nl. Vanuit reeds uitgevoerde werkzaamheden voor een aantal gemeenten hebben wij ons al goed ingelezen in de stukken. Dat geldt ook voor de bruidsschat (zie hieronder voor meer informatie).

Wat moet u doen met de bruidsschat?

Vanaf inwerkingtreding van de Omgevingswet is er het tijdelijke omgevingsplan. Elke gemeente krijgt dit van rechtswege. In het tijdelijk omgevingsplan is de bruidsschat opgenomen. In de bruidsschat heeft het Rijk voor de gemeenten diverse regels uitgewerkt.

Veel gemeenten zien echter dat diverse regels van de bruidsschat conflicten geven met hoe het bodembeleid nu wordt uitgevoerd in haar gemeente. Gemeenten willen graag de regels behouden waarmee het bodembeleid nu goed verloopt. Dit willen zij niet zomaar overboord zetten. De Omgevingswet biedt in veel gevallen, door het stellen van decentrale en maatwerkregels, de mogelijkheid veel van het huidige bodembeleid te behouden. De bruidsschat biedt dat op onderdelen niet. Dit vraagt om inzicht en een overzicht wat er moet gebeuren. Om dit inzicht te krijgen heeft Artifex Terra een Impactanalyse Omgevingswet op bodembeleid gemeenten ontwikkeld.

Met een impactanalyse kunnen gemeenten het inzicht verkrijgen. De impactanalyse geeft een overzicht van:

  • wat wordt er straks anders/wat komt er voor in de plaats?
  • wat regelt de bruidsschat?

Samen met u als gemeente gaan wij na:

  • met welke regels van de Omgevingwet en bruidsschat kunt u instemmen? En met welke niet?
  • wat kan daaraan worden gedaan (binnen de mogelijkheden die de wet biedt) en wat moet daarvoor worden geregeld (welke decentrale regels en/of maatwerkregels zijn daarvoor nodig)?

Het eindproduct is een tabel met de regels van de Omgevingswet en bruidsschat, waar dat afwijkt van het huidige beleid, waar dat afwijkt van uw Nota bodembeheer wat daarvoor moet worden geregeld voorafgaand aan de inwerkingtreding Omgevingwet. Wij maken daarvan een concreet lijstje. Hierin maakt de gemeente eigen keuzes op welke punten/onderdelen iets zou moeten worden geregeld. Met dit concrete lijstje kan u het gesprek (evt. samen met ons) aangaan binnen de eigen gemeente zodat vervolgstappen kunnen worden gezet.

Heeft u interesse in het product van de impactanalyse of wilt u eerst nader met ons van gedachten wisselen, neemt u dan gerust contact op.

Nota bodembeheer herzien?

Bodemkwaliteitskaarten van gemeenten gaan dan wel netjes over in de Omgevingswet, maar bijvoorbeeld de Nota bodembeheer in de huidige vorm niet. Deze nota heeft dan geen wettelijke status meer. Toch is het voor gemeenten te overwegen een nieuwe Nota bodembeheer op te stellen. Met een Nota bodembeheer kan uitleg worden gegeven ten aanzien van graven, saneren, bouwen en lozen in relatie tot de eigen decentrale en maatwerkregels van gemeenten. De Nota bodembeheer krijgt dan de vorm van een handreiking die veel duidelijkheid voor eigen organisatie als voor derden kan geven. Artifex Terra heeft in 2020 voor en in nauwe samenwerking met een aantal gemeenten, al reeds nieuwe Nota’s bodembeheer vormgegeven.

Voor meer info zie ook de websites:

www.samendedieptein.nl

www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl

www.iplo.nl