GIS en bodem

Home . Diensten . GIS en bodem

Toepassingen op het gebied van geografische informatiesystemen nemen een grote vlucht. Steeds meer informatie wordt gedeeld en komt beschikbaar. Door het koppelen van informatie uit verschillende bronnen kan snel inzicht worden verkregen bij milieu- en ruimtelijke studies. Op het gebied van bodem bijvoorbeeld wordt de beschikbare date steeds meer beschikbaar gesteld en gedeeld. Zo is deze data in breder kader ook snel inzetbaar.

Mogelijkheden

Met de grote hoeveelheid informatie die er beschikbaar is en kan worden ingezet, kan door interpreteren van de data en het maken van slimme selecties veel mogelijkheden worden benut. Het blijft het wel zaak kritisch te kijken naar de uitkomsten van de data. Er is altijd in meer of minder mate expert judgement noodzakelijk en gegevens te koppelen aan praktijkervaringen. Artifex Terra is ervan overtuigd dat met het combineren van data en het slim ontsluiten daarvan, veel toepassingen mogelijk zijn. Zeker ook in 3D.

Bodemkwaliteitskaarten

Een goed voorbeeld van GIS en bodemdata zijn de bodemkwaliteitskaarten (zie uitleg bodemkwaliteitskaarten op Bodemplus). In de afgelopen jaren is veel bodemdata over bodemverontreiniging verzameld en ingevoerd in bodemdatasystemen. Door de data te koppelen aan een geografische ondergrond kunnen kaarten worden gemaakt met gemiddelde gehalten van de bodemkwaliteit en daarmee het beleidskader bieden voor sanering en toepassen van grond. Ruimtelijke ontwikkelingen worden getoetst aan lokale situaties en kunnen stagnaties als gevolg van verontreinigingen worden weggegenomen.

 

Artifex Terra heeft in samenwerking met MUG adviesbureau een aantal projecten met bodemkwaliteitskaarten uitgevoerd. MUG levert de GIS-specialisten en heeft voor bodemkwaliteitskaarten een unieke tool ontwikkeld. Veel stappen zijn in de tool zodanig geautomatiseerd dat de dataset daarmee flexibel is te actualiseren. Tevens maakt het de genomen stappen transparant, verifieerbaar en daarmee betrouwbaar. Het maakt het mogelijk kaarten in de toekomst gemakkelijk te actualiseren en uit te breiden, tegen geringe kosten. Zelfs jaarlijkse, of nog frequentere actualisatie is daarmee haalbaar geworden. Artifex Terra zorgt voor de noodzakelijk interpretatie van de gegevens en rapportage.

Loodverwachtingenkaart

Een ander mooi voorbeeld is de loodverwachtingenkaart van de provincie Noord-Brabant die  voor het project diffuus lood is opgesteld. Hiermee kunnen de gemeenten in de provincie Noord-Brabant aandachtslocaties onderscheiden waar risico’s zijn te verwachten voor blootstelling aan bodemlood aan jonge kinderen. Met deze interactieve kaart worden data van de chemische bodemkwaliteit en historische verwachting gekoppeld aan het feitelijke gebruik middels de geografie.